Cautam o persoana priceputa in ale gastronomiei, care sa ne povesteasca despre bucataria ceha, cutumele si starea ei actuala. Sansa a fost Centrul Ceh din Bucuresti, al carui sediu este in aceeasi cladire cu ambasada. Ni se recomandase sa vorbim cu domnul TomásŠVasŠut, lector de limba ceha la Universitatea din Bucuresti. REPORTER IN TIGAIE Cautam o persoana priceputa in ale gastronomiei, care sa ne povesteasca despre bucataria ceha, cutumele si starea ei actuala. Sansa a fost Centrul Ceh din Bucuresti, al carui sediu este in aceeasi cladire cu ambasada. Ni se recomandase sa vorbim cu domnul TomásŠVasŠut, lector de limba ceha la Universitatea din Bucuresti. Agreand sa ne fie interlocutor pe tema propusa, am convenit o intalnire.
GURMANDUL. Stiam, dintr-o comunicare facuta la un simpozion de bibliofilie, de catre istoricul Ioana Constantinescu, ca la Praga, in anul 1983, s-a organizat o expozitie de carti de bucate, unde cea mai veche culegere de retete culinare scrisa in limba ceha data din anul 1591. Prin comparatie, la noi, cel mai vechi manuscris pe teme culinare, conservat la Biblioteca Academiei Romane, dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Ca atare, ne-am asteptat sa aflam noutati despre o bucatarie care, cel putin teoretic, este mai cunoscuta in Occidentul Europei.
Cine este interlocutorul nostru? Cadru didactic, 34 de ani, licentiat al Universitatii din Praga, sectia de Limba romana. In anul 2003, i s-a oferit posibilitatea sa vina in Romania ca lector la catedra de limba ceha a Universitatii din Bucuresti. In metropola Romaniei avea sa-si schimbe si starea civila, casatorindu-se cu o colega din Polonia.
Am abordat direct tema care ne interesa: bucataria ceha.
"Desi sunt foarte ocupat, imi face mare placere sa stau in bucatarie si sa gatesc", ne-a marturisit dintru inceput interlocutorul nostru. "M-a interesat sa st