Vizita la o fabrică de crenvurști ar putea să vă taie apetitul pentru o gustare, susțin ziariștii britanici de la publicația „The Daily Mail". „În vase uriașe din metal, resturi de carne de porc sunt amestecate cu o zeamă roșiatică provenită de la carcase de pui strivite. La amestec se adaugă coloranți, conservanți și arome după care totul se îndeasă în tuburi de plastic pentru a fi gătite și ambalate", descriu aceștia în ediția de ieri a publicației.
Iată ingredientele din gustarea preferată a milioane de oameni:
Carnea. Crenvurștii tradiționali sunt făcuți din resturile rămase de la porc după ce șunca, pulpa și ceafa au fost îndepărtate. De obicei se amestecă și cu resturi de curcan și pui. Procesul se numește recuperare mecanică și presupune strivirea resturilor și amestecarea lor cu apă. La aceasta se adaugă din nou apă, coloranți și arome.
Apa. Cantitatea variază în funcție de consistența pastei. La aceasta se adaugă și amidon care ajută la creșterea volumului amestecului, dar și oferă un gust mai fin.
Sarea. Un crenvurșt conține 2% sare, ceea ce îl clasifică în rândul alimentelor cu un conținut ridicat de sare.
Proteina din lapte. Se adaugă astfel proteină și consistență conținutului. Unii producători folosesc proteine din soia.
E 250 - nitrit de sodiu. Se adaugă pentru a împiedica schimbarea culorii cărnii și eliminarea unor bacterii. Totuși, ingredientul se pare că poate cauza cancer. Astfel, 50 de grame de crenvurști (adică o bucată și jumătate) consumate zilnic cresc riscul de cancer cu 20%.
Arome. Legea nu obligă producătorul să prezinte cu exactitate aromele folosite, însă cele mai comune sunt praf de usturoi, țelină și alte condimente. Un adaos folosit constant este MSG sau E621, care se pare că ar cauza alergii.
E451 - trifosfat de sodiu și potasiu. Aceste săruri produse artificial sunt folosite ca stabiliz