GURMANDUL IN BUCATARIE SIMONA LAZAR
O saramura adevarata se mananca numai cu mamaliguta, mujdei si ardei iute Prima saramura de peste pe care am invatat sa o fac era din⦠chitici. Pesti mici, dintre cei pe care pescarii ii prind si-i aduna sa-i duca acasa numai si numai daca nu e rost de pesti mai mari, oricat te-ai stradui. O bucatarioara intr-un apartament la parterul unui bloc. Pe ochiul aragazului, tava "de ardei" (adica aceea pe care se pun ardeii la copt), acoperita cu un strat gros de sare grunjoasa. Stateam deoparte si priveam ce se intampla. Cand sarea s-a incins (si a prins mirosul nisipului fierbinte, la malul marii - aveam sa imi dau seama de acest "miros" multi ani mai tarziu, cand am ajuns la tarmul apei-celei-mari), pestii, goliti numai de maruntaie si spalati bine, au fost asezati unul langa altul, pana n-a mai ramas pic de loc. Sarea s-a prins repede de ei. S-a facut crusta, abia rumenita. Atunci pescarul-bucatar de ocazie i-a intors pe partea cealalta. Alta crusta, si⦠in farfurie. Cu latul cutitului ii lovea usor, scuturandu-i de sare. I-a asezat intr-o cratita, iarasi unul langa altul, imaginand solzii unui peste urias. Intr-o oala a pus apa la fiert. Si in apa: cimbru, dafin, piper, usturoi tocat, un ardei iute. Si cand si zeama a dat in fiert, a rasturnat-o in cratita. Cinci minute pe foc. O ploaie de patrunjel tocat. Un ceaun de mamaliga. Mujdei.
GURMANDUL IN BUCATARIE SIMONA LAZAR
O saramura adevarata se mananca numai cu mamaliguta, mujdei si ardei iute Prima saramura de peste pe care am invatat sa o fac era din⦠chitici. Pesti mici, dintre cei pe care pescarii ii prind si-i aduna sa-i duca acasa numai si numai daca nu e rost de pesti mai mari, oricat te-ai stradui. O bucatarioara intr-un apartament la parterul unui bloc. Pe ochiul aragazului, tava "de ardei" (adica aceea pe care se