În lipsa unui specialist care să-l ajute să respecte dieta strictă impusă de medici, Vasilică a cedat tentaţiei şi a mâncat până a murit.
Bărbatul care la 36 de ani avea 150 de kilograme ar fi putut să trăiască după operaţia în care medicii i-au redus patru cincimi din stomac.
Intervenţia chirurgicală, realizată de o echipă de specialişti români şi spanioli, a fost considerată în unanimitate o reuşită medicală. Totuşi, trei săptămâni mai târziu, pacientul murea în chinuri. Vasilică nu a rezistat tentaţiei de a mânca peste măsură şi a consumat un pepene întreg.
„Practic, din cauza cantităţii mari de mâncare, s-au desfăcut mai multe suturi ale stomacului“, a explicat Adrian Cotârleţ, managerul Spitalului din Moineşti.
Vasilică trebuia să urmeze, după operaţie, o dietă specială şi să consume cantităţi foarte mici de mâncare. „Trebuia să mănânce cu linguriţa, la început, doar câteva linguriţe de supă şi mâncăruri care nu fermentează. Noi i-am explicat toate aceste lucruri şi el părea că le-a înţeles“, a adăugat Cotârleţ. Psihologii consideră că pentru un astfel de pacient era nevoie de o asistenţă psihologică de durată şi că demersul medical nu se încheie odată cu operaţia.
„Omul nu e o maşinărie!“
„Consider că în cazul acestui om s-a făcut o procedură incompletă. Omul nu e o maşinărie. Există factori psihologici de care trebuia să se ţină seama de la început“, a explicat Iustinian Turcu, doctor în Psihologie de la Centrul de Sănătate Mintală Bacău.
El a mai adăugat că în ţările din Occident se pune foarte mult accent pe consiliere psihologică în astfel de cazuri. „Există oameni care nu pot mânca şi oameni care nu se pot abţine de la mâncare. În ambele situaţii vorbim despre tulburări psihice“, a adăugat Iustinian Turcu.