Campania de recoltare a graului s-a incheiat, productia obtinuta in judetul Iasi fiind peste asteptarile specialistilor. Anul acesta, productivitatea la hectar s-a redus cu aproape 1.000 de kilograme fata de anul trecut si cu 700-800 de kilograme fata de media multianuala. Totusi, s-a obtinut o medie de 2.010 kilograme la hectar, care este foarte buna. Estimarile se cifrau la circa 1.205 kilograme la hectar, in conditiile in care culturile de anul acesta au avut foarte mult de suferit din pricina secetei, urmand apoi o perioada cu ploi torentiale si grindina, in prima parte a lunii iulie. Per total, in judetul Iasi a fost obtinuta o productie de 70.740 de tone, dintre care 59.398 de tone numai in sectorul privat. Din aceasta cantitate, 9.957 de tone au fost deja livrate pentru industrializare si comercializare, catre Comcereal, societati de morarit si panificatie si alti beneficiari. In depozitele producatorilor exista, la ora actuala, o cantitate de 60.202 tone, dintre care 3.373 de tone reprezinta fondul pentru samanta. In conditiile in care producatorii particulari isi vor comercializa recolta in totalitate, consumul judetului va fi asigurat pe ceva mai mult de un an, lunar fiind consumate aproximativ 5.000 de tone de grau. Cum este putin probabil ca particularii isi vor vinde intreaga productie, firmele de morarit si panificatie ar putea apela si in acest an la importuri. (M.A.)
Campania de recoltare a graului s-a incheiat, productia obtinuta in judetul Iasi fiind peste asteptarile specialistilor. Anul acesta, productivitatea la hectar s-a redus cu aproape 1.000 de kilograme fata de anul trecut si cu 700-800 de kilograme fata de media multianuala. Totusi, s-a obtinut o medie de 2.010 kilograme la hectar, care este foarte buna. Estimarile se cifrau la circa 1.205 kilograme la hectar, in conditiile in care culturile de anul acesta au avut foarte mult de