În urmă cu 40 de ani, liderii comunişti cehi care au avut ocazia, în timpul călătoriilor lor în Occident, să guste whisky-ul scoţian, au dorit să-l poată bea şi acasă. Dar cum nu existau resurse valutare pentru astfel de importuri, au decis să fabrice whiskyul în Cehoslovacia.
Vaclav Sitner, unul dintre membrii echipei care a primit sarcina de a realizeze această băutură, îşi aminteşte de dificultăţile prin care au trecut până să înveţe cum să producă băutura, mai ales că nu li se dăduse voie să călătorească în Scoţia şi să viziteze vreo distilerie.
„Este un lucru să citeşti în cărţi şi alt lucru să o fabrici”, spune el, arătând că s-au chinuit ani de zile până când au ajuns să o facă aşa cum trebuie. Efortul nu a fost în zadar deoarece astăzi „Hammer Head”, denumirea whisky-ului ceh, este lăudat de revistele de specialitate din lume, scrie Associated Press. Numai că nu mai este proprietate cehească deoarece distileria a fost cumpărată de americani.
În turba scoţiană stă secretul
Lipsa de valută nu a permis cehilor să cumpere ingredientele din afară, aşa că s-a decis ca toate ingredientele şi echipamentul să fie autohtone. Cea mai mare problemă a fost turba deoarece cea din Boemia de sud s-a dovedit necorepunzătoare (distilarea whiskyului scoţian se face la un foc de turbă şi numai o anume categorie produce acel gust de fum specific băuturii). Până la urmă a trebuit să o importe din Scoţia.
„Turba propriu zisă nu era scumpă, transportul costa o avere”, povesteşte Sitner. În plus, era nevoie de orz de calitate, de apă buna, să înveţe cum să macine orzul şi să aibă şi butoaie noi de stejar în care produsul să fie lăsat să se maturizeze cel puţin trei ani. Cu totul întâmplător au găsit o mică distilerie la Pradlo, în vestul ţării care avea o moară de măcinat orz, asemănătoare cu cele folosite în Scoţia. Er