Ieri a început Postul Paştelui, ocazie pentru credincioşi, dar nu numai pentru ei, să se purifice cu ajutorul alimentelor de origine vegetală.
Strict organic, se încearcă eliminarea toxinelor acumulate printr-un stil de viaţă nesănătos. Totuşi, pentru ca acest lucru să nu se transforme într-o sursă de epuizare, trebuie să ţinem cont de câteva reguli de bază.
Proteine: soia, ciuperci sau fasole
Mai strict decât Postul Crăciunului, Postul Mare are doar două dezlegări la peşte: pe 25 martie şi în Duminica Flori- ilor (8 aprilie). În restul celor 46 de zile, trebuie să ne asigurăm necesarul de proteine din alte surse. Aceasta pentru că un meniu zilnic echilibrat trebuie să conţină, şi în această perioadă, proteine, glucide şi grăsimi de bună calitate. Surse de proteine sunt soia, ciupercile, mazărea, fasolea şi nucile.
„Dintre toate, soia este leguma cu proteinele de cea mai înaltă calitate, apropiată de cea a proteinelor de provenienţă animală", subliniază medicul nutriţionist Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca. Din soia se pot prepara ciorbe de perişoare, chiftele, sarmale, tocăniţe sau sosuri. Cuburile sau granulele de soia se înmoaie în apă şi apoi se fierb, în timp ce brânza tofu sau laptele de soia se consumă ca atare.
Deşi sursele de carbohidraţi (orez, cartofi, cereale) nu lipsesc în această perioadă, există pericolul să le consumăm în exces pentru a compensa lipsa cărnii şi a lactatelor. Iar carbohidraţii în exces favorizează îngrăşarea şi reprezintă un adevărat pericol pentru persoanele cu diabet zaharat. Cei mai buni carbohidraţi sunt cei cu eliberare lentă, proveniţi din cereale integrale (orez integral, secară, orz, ovăz).
Grăsimi, din măsline sau din seminţe
Perioada postului este o bună ocazie să ne formăm obiceiul de a consuma grăsimi sănătoase, de tipul uleiului de măsline extravirgin sau al celor