Pewww.uncorneredmarket.com, apar imagini si comentarii fascinante legate de mancare si locurile de unde poate fi procurata. Pentru pasionatii gastronomiei, un tur al marilor piete alimentare ale lumii reprezinta absolutul in materie de calatorii initiatice. De citit, in conexiune savuroasa, "The Whole Foods Market Cookbook" de Steve Petusevsky.
La Boqueria, Barcelona
Daca e sa fotografiezi niste pesti senzationali, iar apoi sa te imortalizezi pe tine insuti devorandu-i, trebuie sa mergi in capitala Catalunyei. Nicaieri, in Europa, nici macar la Salonic sau la Nisa, cei care sunt fascinati de fructele de mare nu vor putea avea parte de o bucurie mai mare! Asta si fiindca tot ceea ce este expus pentru vanzare poate fi consumat la fata locului, multe dintre standuri (nu prea imi vin sa le zic "tarabe"!) fiind dublate de mici restaurante, la care cumparatorii pofticiosi stau cocotati pe scaune de bar pentru a putea testa pescaria delicioasa gatita chiar in fata lor. De altfel, la pranz, nici macar cu rezervare nu ti se garanteaza locul la masa cu specific mediteranean.
In El Mercat de Sant Josep de la Boqueria (situata pe locul unei foste manastiri), se poate intra direct de pe Rambla, faimoasa artera semipietonala a orasului, in apropierea operei (Liceu). Piata, citata in documente inca in 1217 si reconstruita in 1853, nu se limiteaza doar la peste si alte daruri savuroase ale marii, aici putand fi admirate/cumparate/degustate fructe si legume, condimente si ierburi de gust - toate revarsate efectiv din Cornul Abundentei, dar si alte specialitati locale, de la cel mai scump jambon Pata Negra (din carne de porc hranit numai cu alune, ghinde si jir) sau insinuantele criadillas (testicule de taur sacrificat in corrida) la faimoasa queso manchego (brinza de oaie din La Mancha, regiunea lui Don Quijote). Totusi, cine vine aici nu are cum rata