Un restaurant din Pittsburgh numit Conflict Kitchen îşi invită clienţii să guste din felurile lor de mâncare preparate după reţetele ţărilor cu care SUA s-au aflat în conflict.
Dacă într-un local din Taiwan oaspeţii sunt rugaţi să ia loc pe un scaun de toaletă, până când chelnerii revin cu preparatele comandate în farfurii similare vaselor de WC, într-un resturant din Pittsburgh mâncarea devine un simbol al disputelor. „În Conflict Kitchen problemele politice sunt despachetate, având ca principal instrument alimentele“, povesteşte managerul Jon Rubin, amintind că în bucătăria resturantului său se regăsesc gustări din Coreea de Sud, Iran şi Afganistan.
Astfel, cei care calcă pragul cantinei Conflict Kitchen sunt liberi să guste din mâncărurile specifice poporului afgan, precum bolani, adică pâine coaptă sau prăjită cu umplutură de legume, şi să încerce kebabul iranienilor preparat cu carne de vită condimentată. Bucatele cubanezilor sunt şi ele incluse în meniul resturantului, iar cei interesaţi pot să comande lechon asado (carne de porc prăjită) şi fried yucca chips (cartofi prăjiţi stropiţi cu suc de mango).
Pentru a putea găti aceste preparate specifice bucătăriei latino-americane, cheful Robert Sayre şi personalul angajat la Conflict Kitchen au facut o vizită în Cuba.
Restaurantul deschis în 2010 se bucură deja de recunoşterea locală, fiind ovaţionat în paginile revistei culinare „Pittsburg“ şi premiat de centrul islamic al oraşului pentru cauza sa umanitară, potrivit smithsonianmag.com.
De menţionat că, în fiecare sezon, echipa din Pittsburgh adoptă o temă culinară, iar în această iarna preparate specific coreene. Totuşi, acţiunile reprezentanţilor Conflict Kitchen nu se opresc doar la a imita reţetele culinare specifice altor state. În prezent, echipa americană colaborează cu o organizaţie care ajută refugiaţii nord-coreeni să