Foto: Dan Marinescu / Jurnalul Naţional România a înregistrat în acest an cea mai mare creştere de preţuri la alimente din toată regiunea, după Bulgaria, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (foto). Dintr-o listă cu şapte ţări foste comuniste, în România, preţul alimentelor s-a majorat cu 8,7%, ceea ce ne plasează pe locul doi, după Bulgaria, unde creşterea a fost de 12,2%. În Ungaria, alimentele s-au scumpit cu 7,5%, în Letonia cu 7,4%, în Lituania cu 7,1%, în Polonia cu 6,9%, iar în Cehia cu numai 4%. În plus, ponderea alimentelor în coşul de consum, de 33%, este de departe cea mai ridicată din regiune, deşi populaţia nu consumă neapărat mai mult decât cea din alte ţări”, a explicat Isărescu, care a mai adăugat că există şi o problemă statistică nerezolvată în ceea ce priveşte ponderea prea mare a alimentelor în coşul de consum. Isărescu a precizat de mai multe ori că majorarea preţurilor la alimente a fost principalul factor de creştere a ratei inflaţiei, alături de scumpirea carburanţilor.
Creşterea peste aşteptări a inflaţiei din ultimele patru luni s-a datorat aproape în totalitate segmentului mărfurilor alimentare, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei. „Pe cifre, aproape toată creşterea inflaţiei din aceste prime patru luni s-a datorat segmentului mărfurilor alimentare din cauze externe şi interne. Dacă aveam o producţie mai bună, cu o situaţie bună a costurilor şi evoluţia internaţională nu ar fost atât de defavorabilă s-ar fi putut evita această situaţie”, a explicat guvernatorul BNR. El a adăugat că „un dezechilibru major care creează probleme în România este o producţie care nu acoperă consumul intern”.
Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6%