Românii ortodocşi şi greco-catolici au intrat astăzi în Postul Crăciunului, care va dura şase săptămâni şi care a fost rânduit de biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. În această perioadă, creştinii ţin post. În perioada postului se găteşte fără carne, ouă, lactate sau alte produse animale. Postul este binevenit pentru organism, însă nu poate fi ţinut de oricine, pentru că pe durata lui se elimină din alimentaţie proteinele de origine animală, care conţin aminoacizi esenţiali, indispensabili bunei funcţionări a organismului. Astfel, postul nu este indicat pentru perioade lungi. Femeile însărcinate, copiii de până în 16 ani, dar şi alte persoane care suferă de diferite afecţiuni, nu este indicat să ţină post. Mai jos va propunem câteva reţete de post.
Supă de roşii
Pentru supa de roşii aveţi nevoie de: un kilogram de roşii, doi dovlecei tăiaţi rondele subţiri, patru cartofi, două cepe mici, trei căţei de usturoi, o ceşcuţă de ulei, o linguriţă de zahăr, sare piper şi două foi de dafin. Într-o oală suficient de mare, se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă dovleceii, roşiile decojite, tăiate în patru şi cartofii tăiaţi mărunt. Se lasă la fiert circa 10 minute, după care se adaugă 1,5 de apă, piperul, sarea, zahărul, usturoiul tăiat mărunt si foile de dafin. Se lasă să fiarbă 40 de minute. Se adaugă pătrunjel tocat şi se serveşte cu crutoane. Acestea se obţin prin prăjirea în ulei a unor cubuleţe de pâine.
Ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă
Pentru prepararea acestei reţete aveţi nevoie de: opt bucăţi de ardei gras, o cutie de ciuperci, 4-5 buc. roşii, 500 gr. orez, două bucăţi de ceapă, patru linguri de ulei, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare şi piper. Ceapa se curăţă, se taie mărunt şi se căleşte în ulei încins. Se adaugă orezul, împr