CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Producătorul Humusului analizat respectă in oarecare măsură reţeta tradiţională a preparatului, insă ii adaugă aditivi alimentari periculoşi.
CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Producătorul Humusului analizat respectă in oarecare măsură reţeta tradiţională a preparatului, insă ii adaugă aditivi alimentari periculoşi.
Ingredientele Humusului de la Vico Delicatess sunt: "Năut, tahină (pastă de susan), ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, praf de usturoi, regulator de aciditate: acid citric (E 330), sare iodată, amidon modificat (E nespecificat, poate fi unul din E 1410, E 1412, 1414, 1420, 1422, 1440, 1442, 1450), apă, conservanţi: benzoat de sodiu 0,055 (E 211), sorbat de potasiu 0,05% (E 202)". Producătorul nu specifică valorile nutriţionale.
ANALIZĂ. Humusul este un produs culinar tradiţional din bucătăria arăbească. Preparatul tradiţional original, in care nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză (regulatori de aciditate, amidonuri modificate, conservanţi chimici), ci numai pastă de năut şi de susan, este unul sănătos, recomandat atăt vegetarienilor, căt şi celorlalţi consumatori, precizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Cel mai periculos aditiv folosit in acest produs este benzoatul de sodiu, care este considerat cancerigen in restul ţărilor Uniunii Europene. Alte efecte adverse ale acestuia sunt provocarea de crize de astm şi de urticarii. Pentru a nu se ajunge la situaţii critice, doza zilnică admisă a fost limitată la 5 mg/kg corp.
CONCLUZIE. Din cauza utilizării aditivilor alimentari de sinteză, produsul analizat nu poate fi comparat cu cel originar, şi de aceea consumul frecvent nu este recomandat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, diabeticilor, obezilor, suferinzilor de boli hepatice şi renale, ce