Toamna este sezonul conservelor: murături, zacuscă, legume puse la congelator, dulceaţă de gutui, compot de mere sau pere. Fiecare gospodină care se respectă îşi pregăteşte cămara pentru sezonul rece.
Toamna este sezonul conservelor: murături, zacuscă, legume puse la congelator, dulceaţă de gutui, compot de mere sau pere. Fiecare gospodină care se respectă îşi pregăteşte cămara pentru sezonul rece. Despre plusurile şi minusurile conservelor de toamnă vorbim cu prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
MurăturileCastraveţii şi gogoşarii se pun la murat în oţet sau, pur şi simplu, în apă cu sare. Varza, conopida, gogonelele – la fel. Amestecate cu bucăţele de hrean, usturoi, ceapă, boabe de muştar sau seminţe de mărar, murăturile sunt la loc de cinste în timpul iernii şi nu numai. "Murăturile favorizează digestia mai ales când am avut o masă bogată în carne şi grăsimi. Sarea adăugată în murături conservă legumele şi contribuie la reglarea procesului de fermentaţie. Sarea însă este şi unul dintre dezavantajele murăturilor. Dacă ţinem seama că nu trebuie să depăşim 2,4 g de sare pe zi, atunci ar trebui să ne gândim bine înainte de a da gata un castron cu murături." Din cauza conţinutului ridicat de sare, hipertensivii trebuie să se abţină de la gogoşari sau castraveţi muraţi. Despre varză murată nici nu poate fi vorba în cazul hipertensivilor, deoarece este mult mai sărată decât alte murături. Dacă nu avem probleme de sănătate, atunci putem mânca puţină varză murată. Spre deosebire de alte legume, varza păstrează o parte din vitamine şi minerale, îşi menţine proprietăţile anticancerigene şi dacă este murată.
În ceea ce priveşte oţetul folosit la murături, ar fi bine ca acesta să fie natural, obţinut din vin sau din mere. Oţetul natural are proprietăţi antibacteriene şi de stimulare a d