Specialiştii în nutriţie spun că alimentaţia zilnică joacă un rol esenţial în păstrarea unei stări bune de sănătate. Potrivit acestora, o dietă echilibrată şi sănătoasă oferă protecţie împotriva bolilor şi energie pentru a face faţă tuturor activităţilor cotidiene.
Dr. Maria Niţescu, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", spune că alimentul ideal care să asigure organismului toţi nutrienţii necesari nu există. "Dacă acest aliment ar exista, el ar trebui să îndeplinească o serie de condiţii: să aibă valoare energetică mică, să fie concentrat din punct de vedere al nutrienţilor esenţiali (aminoacizi esenţiali, vitamine, minerale, acizi graşi polinesaturaţi esenţiali), să conţină fibre alimentare şi glucide complexe, să conţină o cantitate redusă de colesterol şi sare", spune dr. Niţescu.
CITEŞTE ŞI:Topul motivelor pentru care nu slăbim după dietă
Specialistul a realizat o listă a alimentelor care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic. "Aceasta include: cerealele integrale, legumele colorate în verde închis, roşu, sau portocaliu, leguminoasele - precum fasole uscată sau mazăre, fructele, laptele şi produsele lactate semidegresate sau degresate, uleiurile vegetale - precum cel de floarea soarelui, de măsline, de porumb, de soia sau de arahide şi carnea slabă de pasăre sau peştele", menţionează specialista.
Pâinea albă trebuie mâncată cu moderaţie
Dr. Niţescu spune că există şi o serie de alimente care trebuie incluse ocazional în dietă. Printre acestea se numără alimente sau băuturi răcoritoare care conţin zahăr adăugat, grăsimile solide (unt, untură, seu), alimente preparate cu grăsimi saturate, grăsimi hidrogenate şi zahăr (prăjituri, produse de patiserie, îngheţată), produsele de panificaţie şi cerealele rafinate (pâine albă, sortimente de panificaţie din făină albă, paste din făină albă, orez decorticat), s