Recolte in scadere puternica, pretul petrolului la niveluri ridicate si o cerere in crestere: toate ingredientele sunt reunite de mai multe luni pentru o majorare a preturilor la uleiurile alimentare si aceasta tendita va continua, spun expertii citati de AFP.
"In ceea ce priveste uleiurile, toti indicatorii sunt pe rosu. Nimic dramatic dar acumularea situatiilor tensionate face preturile sa sara", afirma Pierre du Peyroux, de la cabinetul de analiza Horizon.
Uleiul de palmier, cel mai consumat in lume, a atins vineri un varf in ultimele 16 luni, la 3.613 ringgit (1.175 dolari) pe tona la bursa din Kuala Lumpur. Peste Atlantic, soia a castigat peste 14 dolari pe busel (unitate de masura, 36,36 l in Anglia, 35,23 l in S.U.A.) la bursa din Chicago iar rapita costa peste 500 de euro pe tona pe piata europeana.
Preturile tuturor acestor uleiuri au crescut cu valori cuprinse intre 14% si 19% de la inceputul anului.
Avand in vedere ca uleiul de palmier este prezent in 50% din alimentele procesate, aceasta crestere a preturilor ar putea avea pe termen mediu consecinte asupra pretului suportat de consumatori.
Iar vestile proaste au continuat sa se acumuleze in ultimele zile: agricultorii americani au prevazut reducerea plantatiilor de soia pentru acest an. Suprafetele vor sacadea cu 1% la 29,9 milioane de hectare (in recul cu 5% in raport cu 2010), in conditiile in care Statele Unite, cel mai mare producator mondial de soia, sunt un actor major al pietei.
Acest recul ingrijoreaza analistii, in masura in care seceta din America de Sud a redus deja la jumatate recoltele din Brazilia si din Argentina, care furnizeaza, impreuna, jumatate din oferta mondiala.
Potrivit cifrelor Consiliului International al Cerealelor, productia de soia in 2011-12 ar putea scadea la 242,1 milioane de tone, cel mai mic nive