În ultimele 12 luni, nu mai puţin de 15.000 de angajaţi din cei 170.000 care lucrează în industria alimentară au intrat în şomaj, potrivit sindicatelor din branşă. "Disponibilizările au rezultat în urma disponibilizărilor din domeniu, închiderii unor fabrici, dar şi în urma unor fuziuni ale unor unităţi de producţie. Motivul îl constituie scăderile de vânzări, din cauza crizei. În medie, unităţile din industria alimentară au înregistrat scăderi ale vânzărilor cu cel puţin 10%", a declarat pentru Gândul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).
Cei mai mulţi disponibilizaţi provin din domeniul prelucrării cărnii, morărit şi panificaţie, băuturi răcoritoare şi dulciuri. Dragoş Frumosu spune că şi alte unităţi vor pune lacătul pe uşă sau vor da oameni afară prin restrângerea activităţii, rezultatul final fiind apelarea la importuri alimentare ce vor duce la noi scumpiri.
Disponibilizări masive
Criza se simte în toate sectoarele industriei alimentare. Liderul pieţei româneşti de morărit şi panificaţie, Vel Pitar, a renunţat în ultimele luni la "zeci până la 100 de angajaţi", pe fondul scăderii vânzărilor. Frumosu spune că fabrica de zahăr de la Aleşd a fost închisă în acest an, la fel şi fabrica de ulei de la Urziceni. La acestea se adaugă punctele de lucru ale Coca Cola din Bucureşti, Iaşi şi Oradea. Între fabricile închise în decursul timpului se numără şi Kandia Timişoara. La rândul ei, şi conducerea Excelent Bucureşti a anunţat disponibilizări, mai afirmă preşedintele FSIA.
Nici producătorul de mezeluri Angst nu a scăpat de efectele crizei, fiind nevoit să îşi diminueze numărul de angajaţi în ultima jumătate de an, în acest domeniu scăderile de vânzări fiind de circa 15%. Concurentul său, Cristim, a dat afară zeci de oameni în ultimele 12 luni.
În urma divizării fostei fabrici de pâine Băneasa,