În această perioadă, cel mai bine merg vânzările la carnea de curcan şi pui care este mai ieftină decât cea de miel.
Deşi mieii au apărut de câteva zile şi la Halele Centrale, ploieştenii nu se înghesuie să-i cumpere. Cei mai mulţi se uită la preţuri, încearcă să negocieze şi pleacă mai departe.
„Mi se pare cam scumpă carnea. Poate o să mai scadă până la sărbători să îmi pot permite să cumpăr şi eu”, ne-a spus, azi-dimineaţă, o pensionară. Şi producătorii sunt nemulţumiţi de vânzări şi spun că faţă de anul trecut, acum se resimt efectele crizei.
„Deşi am păstrat acelaşi preţ ca anul trecut, oamenii nu cumpără. O fi din cauza crizei ăsteia. Să sperăm că or să vină să ia mai aproape de Paşte”, spune Ion Tănase. Preţul cerut de comercianţi la Hale pentru carcasă de miel este de 18 lei/kilogram, mai mic cu circa 10% faţă de cel practicat de supermarketuri. De exemplu, la Carrefour, un kilogram de miel costă 20 de lei, iar la Billa 21,49 de lei.
Curcan şi pui în locul mielului
Pentru masa de Paşte, mulţi ploieşteni sunt decişi să înlocuiască tradiţionala carne de miel cu cea de curcan. „Se vinde foarte bine curcanul. Multe persoane preferă această carne în locul celei de miel, pentru că este şi mai ieftină. Se vând atât curcanii întregi, cât şi separat pieptul, pulpele sau ciocănelele”, ne zice Elena Dragomir, vânzătoare la unul din standurile de la etajul Halelor Centrale. Şi puiul are căutare în această perioadă, unele persoane combinând în prepararea alimentelor carnea de miel cu cea de pui sau consumând doar pui în ziua de Paşte.
La Halele Centrale, curcanul costă 15,9 lei kilogramul, pieptul de curcan – 24,99 de lei, pulpele – 17,5 lei, ciocănele – 9,99 de lei, în timp ce la Carrefour există o ofertă specială unde curcanul poate fi cumpărat cu doar 8,89 lei kilogramul, în schimb, pieptul dezosat costân