Un sfert din cantitatea de carne contaminată cu dioxină a fost confiscată de inspectorii sanitar-veterinari, restul a ajuns deja pe mesele noastre. Dacă a mai rămas ceva neconsumat, se va trimite producătorilor pentru distrugere. Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au efectuat 2.948 de controale, dintre care 358 în unităţi de tranşare şi procesare, 220 în depozite frigorifice şi 2.370 în unităţi de vânzare cu amănuntul, în total fiind descoperite 133,6 tone de carne de provenienţă Irlanda, a precizat Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA.
NOTIFICARE TÂRZIE
Potrivit preşedintelui ANSVSA, România a primit trei notificări oficiale în care se regăsesc 93,6 tone de carne de porc care provin din Irlanda, respectiv 3,6 tone aduse prin Belgia, 70 de tone prin Ungaria şi 20 de tone prin Italia. în urma controalelor, autorităţile române au mai depistat alte 40 de tone venite prin Franţa. “Din totalul de 133,6 tone, despre care se ştie că au ajuns în România, doar 34 de tone au fost puse sub sechestru, restul, 99,6 tone, sunt preparate şi s-a dispus de miercuri rechemarea lor prin sistemul rapid de alertă”, a adăugat Roatiş.
Totodată, Roatiş a precizat că rechemarea nu este făcută de ANSVSA, ci de agenţii economici, instituţia având doar obligaţia de a face această notificare. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a spus că, din moment ce în România se consumă zilnic între 1.200 şi 1.500 de tone de carne şi preparate din carne de porc, este foarte posibil ca din septembrie până acum cele 99,6 tone să fi fost deja vândute. Atât Roatiş, cât şi Minea au dat asigurări că populaţia poate cumpăra liniştită carne de porc, pentru că produsele cu probleme au fost rechemate. Mai mult, preşedintele Romanlimenta a spus că loturile de carne de porc contaminate au mers către firmele mici, care au distribuit produs