Din 76.106 de kilograme de preparate din carne controlate de către operatorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din întreaga ţară, s-a constatat că aproape jumătate, 32.445 de kilograme, nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Sursa: Razvan Valcaneantu
1 /.
Dintre acestea, 1.343 kg de preparate din carne erau improprii comercializării şi consumului uman, iar 12.000 kg au fost oprite temporar de la comercializare, până la remediere.
Carne mucegăită sau urât mirositoare
Inspectorii ANPC au efectuat controale la 1.298 de operatori economici din întreaga ţară şi au constatat că în opt dintre judeţe şi în municipiul Bucureşti produsele preparate din carne aveau fie miros de alterat, fie aspect modificat şi urme de mucegai. Cele mai multe dintre nereguli în acest sens s-au descoperit la preparatele din carne de porc.
Nici pulpele de pui sau ficăţeii de pasăre nu au scăpat de efectele neglijenţei comercianţilor, în Statu Mare controalele dezvăluind cantităţi impresionante de pulpe de pui sau ficăţei care prezentau arsuri de congelare.
Mezeluri cu peste 50% apă şi proteine sub limită
Minimul de proteine pentru produsele alimentare preparate din carne este, conform legislaţiei din România, între 11 şi 15%, în timp ce maximumul de apă din aceleaşi produse, stabilit tot prin lege, este între 50 şi 70%.
În galantare situaţia constatată a fost cu totul alta:
la Vaslui, salamul de vară conţinea apă 60,1% faţă de max 50% impus şi conţinutul de proteine de 14,6% faţă de min.15%în Alba, salamul cu şuncă prezenta conţinutul de apă de 77,15% faţă de max 66% impus şi conţinutul de proteine totale de 10,6% faţă de min.11%în Prahova parizerul de porc prezenta conţinutul de apă de 73,4% faţă de max 70% impus şi proteine de 8,7