Foto: Thinkstock În ţările în care se cultivă arborele de mango, Mangifera indica, este considerat plantă medicinală. Primele culturi de mango s-au efectuat în urmă cu peste 4.000 de ani. În Europa a fost adus de portughezi abia în secolul al XVI-lea. Fructele mango au între 200 şi 500 de grame şi sunt deosebit de apreciate, fiind considerate un adevărat aliment-medicament.
Utilizări
Beneficiile fructului de mango asupra organismului sunt numeroase. Enzimele conţinute acţionează asupra sistemului nervos central şi ţin sub control oboseala, scad riscul de cancer de colon, datorită unei substanţe, xanthona mangiferina, ce are proprietăţi antiinflamatorii, antioxidante, dar şi de protecţie împotriva virusurilor.
Specialiştii recomandă frunzele fragede de mango în tratamentul persoanelor suferinde de diabet sau de diaree; infuzia preparată din frunzele şi scoarţa ramurilor, datorită astringenţei sale, poate fi utilizată ca apă de gură în tratamentul stomatitelor şi al parodontozei; pentru tratarea dizenteriei este ideal un amestec din coaja coaptă a fructelor de mango şi zahăr. Fructul verde, bogat în vitamina C şi acizi organici, este ideal suferinzilor de scorbut. Mango are acţiune diuretică, laxativă şi poate fi utilizat cu succes în curele de slăbire; un decoct făcut din seminţele decorticate este ideal pentru tratarea dizenteriilor cronice, hemoroizilor şi a unor infecţii vaginale etc.
Femeilor însărcinate şi persoanelor anemice li se recomandă fructele de mango, pentru că au un conţinut ridicat de fier, seleniu, vitaminele A şi E, magneziu, potasiu, calciu, mangan etc.
RECOMANDĂRI. Specialistul nostru, doctorul Ţuţu Codruţ, specialist în acupunctură şi apifitoterapie, spune: „Curele de mango sunt recomandate în stări de epuizare fizică şi psihică. De aceea, fructele sunt recomandate studenţilor în sesiune, elevilor care