Deşi nu are nici măcar un deceniu de când a intrat în branşa producătorilor de vin, Claudia Papagianni se află acum în boardul directorilor Organizaţiei Greceşti a Viei şi Vinului. "De obicei, femeile care se implică în acest fel de afaceri sunt fie soţiile cuiva cu bani, fie... nişte amazoane", spune ea, cu o umbră de şagă, admiţând că, "de regulă, femeile fac mâncarea de lângă vin şi nu vinul care se pune lângă mâncare".
O profesionistă
Crede însă că tocmai curajul pe care l-a avut de a părăsi afacerile din turism ale familiei şi de a începe, în 2003, propria afacere în industria vinului a făcut ca să-şi câştige respectul semenilor. "Am avut un model atunci când am ales brusc această schimbare: miliardarul John Carras, care a modificat, practic, destinele oamenilor de pe braţul vecin Athosului, Sithonia, atunci când a ales să înfiinţeze cea mai mare podgorie din Grecia. Sigur, trebuie să păstrăm proporţiile şi în ceea ce priveşte banii investiţi, şi suprafaţa podgoriei mele, însă entuziasmul lui mi-a fost model", mai spune Claudia Papagianni. Tânăra noastră interlocutoare crede că nu este absolut deloc un handicap faptul că a ales acest domeniu, deşi este femeie. "O femeie poate fi chiar un judecător mai bun în materie de vin. Ea poate decela mai bine gusturile. Cred că o femeie poate face mai mult decât un bărbat."
Claudia Papagianni nu este interesată de cantitate, ci de calitate. "Prin asta mi-am câştigat respectul profesioniştilor din domeniu", spune ea.
"Am început cu 20 de hectare de viţă-de-vie ecologică, în zona Arneea. În 2007 a început producţia de vin. Am nouă sortimente, iar 30% din producţie merge la export în Europa şi în Statele Unite", mai spune ea. Pentru vinurile sale, Claudia Papagianni a primit mai multe medalii la concursuri internaţionale, unul dintre cele mai importante, la Monte Carlo. "Este foarte multă m