În România, una din 20 de persoane suferă de diabet, fiecare al şaptelea român prezentând riscul de a se îmbolnăvi de diabet, anunţă Asociaţia Diabeticilor din România. În Bucureşti, există aproximativ 200.000 de bolnavi cu diabet. "90 la sută dintre cazurile de diabet pot fi prevenite, dacă populaţia cunoaşte regulile elementare ale alimentaţiei şi este activă", spune Cristian Andriciuc, coordonatorul relaţiilor externe IDF (International Diabetes Federation) din Europa.
Medicul diabetolog Rodica Păsat precizează că o viaţă echilibrată din punct de vedere nutriţional ajută la menţinerea sub control a diabetului. "Pacienţii trebuie să conştientizeze că o alimentaţie sănătoasă nu îi va ajuta să se vindece de această boală. Regimul alimentar echilibrat şi o viaţă activă ţin sub control această boală", spune dr. Păsat. Specialiştii completează că persoanele diagnosticate cu diabet care nu urmează un stil de viaţă echilibrat riscă să îşi agraveze afecţiunea.
Specialiştii în nutriţie menţionează că o dietă a unui diabetic nu trebuie să fie total diferită de cea a unei persoane sănătoase. Cu toate acestea, aceşti pacienţi trebuie să elimine din alimentaţie grăsimile saturate, care afectează inima şi vasele de sânge. Studiile din domeniu au demonstrat faptul că dieta mediteraneană, bogată în legume, peşte, grăsimi nesaturate precum uleiul de măsline sau de nuci şi săracă în carne roşie sau lactate grase, ameliorează substanţial efectele neplăcute ale bolii. Exerciţiile fizice ajută la scăderea tensiunii arteriale, creşte nivelul de colesterol bun din organism şi scade rezistenţa ţesuturilor la acţiunea insulinei, diminuând nivelul glicemiei din sânge.
În România, una din 20 de persoane suferă de diabet, fiecare al şaptelea român prezentând riscul de a se îmbolnăvi de diabet, anunţă Asociaţia Diabeticilor din România. În Bucureşti, există aproxima