Un roman trebuie sa munceasca 24 de minute pentru a-si putea cumpara o bere, in timp ce media europeana este de cinci minute, potrivit Asociatiei Berarii Romaniei.
Spre comparatie, un consumator german trebuie sa munceasca doar 3,7 minute pentru a-si putea permite o bere.
Romanii sunt printre primii in Europa in ceea ce priveste consumul de bere per capita. Astfel, Romania se afla anul trecut pe locul 6 in Europa cu un consum mediu de 90 de litri de bere pe cap de locuitor, dupa tari precum Germania, Cehia sau Austria, unde consumul de bere a depasit 100 de litri per capita.
Cea mai multa bere consumata anul trecut a fost ambalata in PET (52,5% din total vanzari), urmata de sticla (28,2%), cutie (15,8%) si halba (0,2%).
Aproximativ 98% din berea consumata de romani este produsa local.
Importurile au atins anul trecut 430.000 de hectolitri, reprezentand aproximativ 2% din volumul de bere consumat, in timp ce exporturile au atins un nivel istoric – 230.000 hectolotri sau 1,3% din productia locala de bere. Romania se situeaza pe locul trei in topul tarilor europene cu cel mai mic nivel al importurilor de bere, alaturi de tari precum Turcia si Polonia. Citeste si:Proprietarul Bergenbier, de vanzare? Vezi ce producatori de bere vor sa cumpere StarBevCati romani consuma bere in perioada Sarbatorilor de iarnaCei mai mari bautori de bere din Europa. Vezi pe ce loc se afla romanii
Potrivit Asociatiei Berarii Romaniei, 4,5% din berea consumata in Europa este produsa in Romania.
Piata locala a berii a crescut anul trecut cu 7%, la 18,2 milioane de hectolitri, in timp ce volumul de vanzari inregistrat de membrii Asociatiei s-a situat la 16,6 mil. hectolitri, reprezentand un avans de 6,5%.
“Suntem rezervati in ceea ce priveste evolutia din acest an. Factorii care au influentat cresterea de anul trecut au depins de conjunctura si de a