Fructele si legumele proaspete sunt o sursa de materii prime pentru prepararea mastilor cosmetice. Efectul lor, datorat in buna parte continutului in vitamine, fitohormoni si saruri minerale, consta in tonifierea, rehidratarea si catifelarea tenului.
Piersicile, caisele si prunele se intrebuinteaza in cazul tenului seboreic cu comedoane; se foloseste fructul copt, rupt in doua: miezul se striveste si se aplica pe fata. Pentru tenurile lipsite de suplete se pot folosi caisele bine coapte.
Capsunile si fragii au proprietati astringente si tonifiante. Amestecate cu bolus alba sau zeamil, se folosesc sub forma de masca in cazul tenurilor grase; amestecate cu caimac sau frisca - pentru tenurile uscate. Persoanele alergice la aceste fructe vor evita sa le foloseasca.
Pepenele galben sau rosu se utilizeaza in cosmetica datorita proprietatilor sale hidratante. Se aplica in special pe tenul deshidratat, fie in masti, fie masand obrazul cu o bucata de pepene; se lasa 10 minute, apoi se clateste fata.
Strugurii. Prin bogatia lor in vitamine si saruri minerale (calciu, fosfor, magneziu) au efecte hranitoare, calmante si hidratante asupra tenurilor uscate si iritate. Se intrebuinteaza sucul stors din cateva boabe de struguri albi - fie ca atare, fie aplicat in masti - dupa natura tenului.
Castravetii. Datorita continutului in vitamina C si substante emoliente, sucul de castraveti se foloseste ca atare sau in unele lotiuni sau creme. Pentru tenurile deshidratate se va face zilnic un usor masaj, pana cand epidermul va absorbi tot sucul din aceste lotiuni. Astfel, tenul se va rehidrata, isi va redobandi prospetimea si catifelarea. Se poate, de asemenea, sterge obrazul cu tampoane de vata inmuiate in suc de castraveti. Se mai utilizeaza in masti, amestecat cu caimac de lapte si amidon, pentru tenul normal si uscat sau cu caolin, pentru tenul gras.