Georgeta lu’ Alexoi de pe mal, zis şi Alifie, ne-ntâmpină cu bucate tradiţionale muscelene. Aici, la Rucăr, fiecare casă, fiecare familie are propriile reţete. Cu… ingrediente secrete. Tânăra gospodină e gata însă să le dezvăluie pentru cititori Jurnalului de bucătărie.
"Ca să pregătim «moşul» şi toba am fiert organele şi căpăţâna, într-un tuci mare, afară. Am luat spuma, am pus piper boabe şi foi de dafin. Le-am lăsat să fiarbă bine şi apoi le-am pus să se răcească. Pentru «moş», am ales ficatul, bojogul, puţină grăsime de la şunculiţă, ca să iasă pufos. Rinichiul, căpăţâna, limba şi carnea ce a mai fost pusă la fiert le-am lăsat pentru tobă. Pentru «moş», am curăţat ceapă şi am călit-o. Am prăjit-o bine. Am dat-o prin maşină, împreună cu bojogul, ficatul, grăsimea şi un pic de cărniţă. Am frământat totul bine, să se amestece, apoi le-am pus în maţele pentru «moşi». După ce am umplut «moşii», îi punem la fiert, pentru a se steriliza bine şi a se păstra. Îi scoatem, îi înţepăm să se scurgă zeama, îi lăsăm la vânt, să se zvânte".
BABA MOŞULUI
Cam asta e cu "moşii". Acum, haideţi să terminăm de pregătit şi toba! "Carnea, inima, rinichii, carnea şi zgârciurile de la căpăţână, împreună cu restul de carne se taie fâşii înguste şi lungi. Se amestecă apoi cu usturoi, cu sare şi piper şi se bagă în băşici de porc sau în «baba» de la porc"… Şi uite-aşa aflăm de la Georgeta Alexoi că porcul, la Rucăr, are şi moş, şi babă. "După ce s-a umplut bine «baba», punem toba la fiert, apoi în teasc, să se scurgă bine toată zeama din ea şi să ia o formă. După două zile, toba se pune la afumat, o dată cu şunculiţa, care a stat şi ea, în vremea aceasta, la sare".
SECRETELE MĂTUŞII ARITINA
De departe, cea mai pricepută gospodină de pe vale e tuşa Aritina Cotîrleţ. Vin femeile şi din celălalt capăt al satului să afle cum face ea bucate