Peste 800 de evenimente au loc, astăzi, în întreaga lume, pentru a marca prima zi internaţională a slow food, un concept care defineşte contrariul fast food. Tot astăzi stilul de viaţă care pune accent promovarea alimentelor sănătoase împlineşte 20 de ani. Slow Food a ales să celebreze primii săi 20 de ani prin Ziua Terra Madre pentru a aduce în atenţia publicului importanţa tradiţiilor culinare locale şi dreptul tuturor comunităţilor de a crea şi menţine accesul la alimente gustoase, curate şi plătite corect. Totodată, această acţiune evidenţiază diversitatea comunităţilor din întreaga lume care fac parte din această reţea globală şi care luptă pentru un viitor mai bun în ceea ce priveşte alimentaţia.
Aceste celebrări se vor desfăşura la ferme şi în casele oamenilor, în restaurante, şcoli şi comunităţi, în oraşe şi zone rurale – toate diverse şi toate reflectând unicitatea lor locală şi cultura gastronomică specifică. De la o demonstraţie împotriva produselor industriale în Dhaka, Bangladesh, la o adunare a fermierilor din Kenya pentru crearea unei bănci de seminţe tradiţionale; de la o cina sub un elefant la Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse, Franţa, la evenimente speciale desfăşurate în şcoli din satele de munte din Azerbaijan; sau de la o masă festivă organizată într-un cartier din Seattle, SUA la o petrecere tematică ce va avea loc în sudul Noii Zeelande.
În Bucureşti a fost organizat un seminar despre piaţa pentru produsele agricole şi alimentarea de calitatea din UE şi din România şi o degustare de specialităţi tradiţionale din diverse regiuni ale României.
Slow Food este o organizaţie eco-gastronomică non-profit, susţinută de membrii săi, care promovează hrana gustoasă, produsă cu respect faţă de mediul înconjurător şi sănătatea oamenilor şi corectă – ce oferă condiţii echitabile pentru micii producători şi