Autoritatile americane de sanatate publica din New York si Washington vor sa schimbe politica referitoare la consumul de sare, ba chiar sa oblige companiile alimentare sa utilizeze o cantitate mai mica in mancarea ambalata, potrivit ziarului The New York Times.
Efectele acestei schimbari nu sunt inca foarte clare. Potrivit unei estimari citate de Jurnalul de Medicina din New England, ar fi astfel evitate anual mai mult de 44.000 de decese. Departamentul de Sanatate si Igiena din New York vorbeste de un numar mult mai mare de vieti salvate: aproximativ 150.000. Asociatia Americana de Medicina spune insa ca sute de milioane de oameni ar fi supusi astfel unui experiment cu efecte adverse imprevizibile, cum ar fi ingrasarea populatiei, in timp ce alte voci spun ca modificarile nu ar avea nici un efect deosebit.
Deocamdata nici o varianta nu este gresita sau corecta. Exista atat de putine dovezi solide, incat reforma poate avea practic orice rezultat, pentru ca expertii nu sunt nici macar siguri daca americanii mananca mai multa sare decat o faceau in trecut sau nu. Cu alte cuvinte, atunci cand nu cunosti trecutul, prezicerea viitorului este o ecuatie cu multe necunoscute.
Cu cat incearca mai tare expertii sa salveze America, cu atat mai rau se ingrasa oamenii. In timpul campaniei anti-fumat, cei care au urmat sfatul s-au ingrasat in medie cu 7 kilograme dupa aceea. Cu siguranta, greutatea in plus a fost un pret bun platit pentru o viata mai lunga si mai sanatoasa, dar odata cu succesul a venit si o noua provocare.
Expertii au sugerat atunci americanilor sa evite grasimile, sfat care a devenit deviza oficiala a ghidului national de alimentatie in anii ’80 si ’90. Campania anti-grasime a avut cu siguranta impact asupra pietei alimentare, dar, in timp ce oamenii se indopau cu mancare saraca in grasimi, continuau sa se ingrase.