Vrei să înveţi cum să toci verdeţurile, cum să prepari un piure pufos şi să prăjeşti carnea ca un expert? Editorii publicaţiei „Food“ au realizat o lista cu cele mai eficiente trucuri de gătit, soluţii la îndemână chiar şi pentru cei care nu au experienţă în bucătărie, pe baza sfaturilor primite de la bucătari.
1. Dacă vrei să te asiguri că ouăle prăjite nu se vor mai lipi de fundul vasului, ai grijă ca spatula pe care o foloseşti să fie încălzită, mai întâi, în uleiul încins. În plus, pentru a preveni lipirea mâncărurilor este necesar să foloseşti cratiţe cu fundul gros, pe care să le cureţi cu soluţii nonabrazive şi să nu le ţii pe foc, goale, pentru prea mult timp.
2. Pregăteşte-ţi ingredientele şi ustensilele necesare înainte de a te apuca de gătit. Taie legumele, pregăteşte carnea şi prepară sosurile, aşa vei economisi mai mult timp în faţa cratiţei şi vei fi mai atent la preparararea mâncării.
3. Pentru a obţine mai mult suc din citrice, presează-le cu ajutorul palmei pe o suprafaţă rigidă, timp de un minut. O alternativă mai comodă ar fi să încălzeşti lămâile la cuptorul cu microunde pentru 10-15 secunde.
4. Piureul de cartofi este una dintre cele mai apreciate garnituri şi merge „asortat“ cu fripturi şi mâncăruri cu sos. Pentru ca preparatul să aibă o textură pufoasă, trebuie să strecori apa de cartofii fierţi şi să-i pui din nou în oala încinsă, într-un recipient acoperit ermetic, timp de cinci minute. Un plus de savoare se obţine dacă adaugi puţină smântână sau câteva linguriţe de unt.
5. Când faci carne la grătar, scoate bucăţile din frigider cu o oră înainte de a le pregăti, astfel încât carnea să ajungă la temperatura camerei.
6. Pudrează cu sare puiul în interior şi exterior, cu o oră înainte să te apuci de gătit. La sfârşit, şterge-l cu un prosop uscat şi bagă-l la cuptor. Va ieşi crocant la suprafaţă şi suculent