Regimul vegetarian exclude consumul oricărui tip de carne, fie ea de pasăre, vită, porc, crustacee, fructe de mare sau peşte. Ouăle şi produsele lactate sunt admise. Iată trei motive pentru care ai putea deveni adeptul acestui tip de alimentaţie. Regimul vegetarian exclude consumul oricărui tip de carne, fie ea de pasăre, vită, porc, crustacee, fructe de mare sau peşte. Ouăle şi produsele lactate sunt admise. Iată trei motive pentru care ai putea deveni adeptul acestui tip de alimentaţie.
Există mai multe variante de regim vegetarian. Unii adepţi sunt lacto-vegetarieni, adică consumă produse lactate, cereale, legume şi fructe, dar nu consumă ouă. Alţii sunt ovo-vegetarieni, adică consumă în plus ouă, dar nu lactate. Pesco-vegetarienii consumă şi ouă şi lactate dar şi peşte. Polo-vegetarienii, care consumă carne de pui. Aceştia nu prea pot fi numiţi vegetarieni, de fapt. Şi vegetalienii care elimină din dieta lor orice produs de origine animală, chiar şi grăsmi (unt, smântână, untură, uleiuri animale etc). Aceştia consumă doar produse de origine vegetală. Iată care sunt...
1. Consumul mare de apă pentru creşterea vitelor. Sunt necesari 15.500 de litri de apă pentru a produce un kilogram de carne de vită şi 4.900 de litri pentru un kilogram de carne de porc. Pe când, pentru un kilogram de orez nu sunt necesare decât 3.000 de litri de apă, chiar dacă cultura acestuia se face în apă. Cu alte cuvinte, de câte ori mănânci un bifteck de 100 g, consumi 1.500 l de apă. Această cantitate se regăseşte în apa necesară cultivării furajelor pentru vită (cereale, soia etc). Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) arată că 70% din apa lumii este utilizată în agricultură pentru hrana animalelor, deşi acestea ocupă doar 30% din terenurile locuibile.
2. Gazele eliminate de bovine poluează mediul înconjurător. Aceste gaze e