Potrivit formulei de calcul în baza căreia va fi aplicat impozitul forfetar începând cu ianuarie 2014, obligaţiile către stat pentru afacerile supuse acestui impozit vor ţine seamă de rangul localităţii, zonă, suprafaţă sau coeficient de sezonalitate.
Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege discutat şi avizat în primă lectură în guvern în şedinţa de săptămâna trecută şi care va fi trimis Parlamentului spre adoptare în regim de urgenţă.
Ministrul delegat pentru IMM, turism şi mediu de afaceri Maria Grapini a declarat că impozitul forfetar se va aplica pentru câteva mari categorii de servicii: hoteluri şi pensiuni; restaurante, baruri şi cafenele; saloane de înfrumuseţare şi spălătorii auto.
Guvernul urmăreşte prin această măsură lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit şi care, potrivit autorităţilor, fac evaziune fiscală.
Barurile şi cafenelele - impozit forfetar între 1.500 şi 3.400 de euro
Barurile şi cafenelele amplasate central în Capitală sau în primele şapte mari oraşe vor plăti anual, în funcţie de suprafaţă, între 1.500 şi 3.400 euro, în timp ce în localurile din oraşe care nu sunt municipii vor achita între 310 euro şi 2.000 euro, potrivit proiectului de lege avizat de guvern.
Comparativ cu taxele plătite de restaurante după aceleaşi criterii de suprafaţă, rang al localităţii şi amplasament, impozitele forfetare din cazul barurilor sunt sensibil mai mici, în medie cu o treime.
Cel mai mare impozit forfetar va fi achitat de restaurantele de peste 300 de metri pătraţi din Zona A a Bucureştiului, care vor plăti 22.680 de lei/an (echivalentul a circa 5.200 de euro), în timp ce la baruri impozitul maxim este de 3.400 de euro, tot în centr