Anghinarea, schinduful şi frunzele de afin sunt renumite pentru proprietăţile hipoglicemiante şi, prin urmare, sunt aliaţi de nădejde în lupta cu diabetul. Există însă multe alte remedii pe care natura ţi le pune la dispoziţie pentru a controla boala.
Diagnosticul de diabet este greu acceptat, deoarece persoana în cauză asociază boala cu dependenţa de insulină. Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că, în cazul persoanelor cu diabet de tip 2, momentul administrării insulinei poate fi întârziat chiar şi cu 15 ani. Condiţia este ca bolnavul să fie disciplinat în ceea ce priveşte stilul de viaţă, în principal alimentaţia care joacă un rol esenţial în prevenirea complicaţiilor (afecţiuni renale, oculare, ale sistemului nervos şi ale inimii).
La capitolul mişcare, chiar şi 30 de minute de mers pe jos zilnic ajută la menţinerea sub control a glicemiei şi a greutăţii. În ceea ce priveşte dieta, recomandarea medicilor nutriţionişti este de a consuma cât mai multe fructe şi legume (doar cele permise). În plus, mesele principale se vor compune din carne slabă de pui (fără pieliţă), de curcan sau de peşte, din brânzeturi slabe şi din nu mai mult de unu-două ouă pe săptămână. De asemenea, cel puţin în primele stadii ale bolii, preparatele din plante pot ajuta la reglarea nivelului glicemiei.
Planta schinduf, cu precauţie maximă
Schinduful este renumit pentru faptul că are în compoziţie şase substanţe cu efect hipoglicemiant. Prin urmare, un astfel de remediu este deosebit de puternic şi trebuie administrat sub supraveghere medicală strictă. În plus, schinduful trebuie luat cu precauţie de bolnavii care urmează deja un tratament medicamentos cu hipoglicemiante.
În cazul bolnavilor noninsulinodependenţi, schinduful se administrează sub formă de pulbere, doza recomandată fiind de patru linguriţe pe zi. În ceea ce-i priveşte