Sezonul cald este propice apariţiei bolilor infecţioase acute, din cauza temperaturilor ridicate care favorizează înmulţirea bacteriilor. O boală foarte frecvent întâlnită vara este toxiinfecţia alimentară. Aceasta este o boală digestivă ce apare după consumul de alimente care care conţin germeni patogeni sau toxine în cantitate mare. Simptomele toxiinfecţiei alimentare sunt durerile de cap, febra, vărsăturile şi diareea. Manifestările bolii pot apărea în maximum 72 de ore de la intrarea în contact cu agentul patogen. „Manifestările apar în maximum 72 de ore de la intrarea în contact cu agentul patogen şi constau în crampe abdominale, în vărsături, diaree, durere de cap sau în febră. În funcţie de microbul implicat în apariţia toxiinfecţiilor alimentare, se pot observa manifestări diferite ale afecţiunii”, spun medicii.
În majoritatea cazurilor, problemele apărute se reglează prin adoptarea unei alimentaţii de regim şi prin hidratare atentă. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea au emis o serie de recomandări pentru a preveni apariţia acestei boli. „Respectaţi normele de igienă personală şi colectivă, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor specifice acestei perioade a anului, spălaţi bine fructele, inclusiv pepenii verzi şi galbeni, şi legumele, sub jet puternic de apă şi refuzaţi produsele alimentare ale căror aspect vă nemulţumeşte sau care sunt depozitate necorespunzător. În cazul în care aveţi dureri de cap, febră, vărsături, diaree, prezentaţi-vă de urgenţă la medic şi evitaţi auto-medicaţia”, recomandă specialiştii DSP.
Majoritatea toxiinfecţiilor se tratează prin asigurarea unei hidratări optime şi printr-o dietă cu efect terapeutic. Totuşi, în anumite situaţii, medicii pot prescrie antibiotice, în cazul în care se demonstrează că afecţiunea este de natură bacteriană. „În dieta celor care sunt diagnosticaţi cu toxiinfecţie