Guvernul nu găseşte, însă, că o reducere a TVA ar fi benefică
pentru economia românească
Reducerea cotei de TVA de la 24% la 5% la produsele alimentare de bază ar fi o soluţie pentru reducerea preţului coşului zilnic.
Dacă luăm exemplul unui coş de cumpărături pentru strictul necesar, am avea ulei, zahăr, făină, pâine, lapte, brânză, carne şi ouă. Dacă aplicăm pe rând reducerea TVA la fiecare dintre alimente, uleiul care costă la raft aproximativ 6 lei, ar costa, după reducerea TVA, 5 lei, iar zahărul ar avea un preţ de 3,4 lei.
Mai puţin semnificativă ar fi reducerea preţului la pâine. O franzelă care acum costă un leu, ar ajunge la 85 de bani după aplicarea reducerii de TVA. Cele 19 procente în minus s-ar simţi mai mult la carnea de porc. Un kilogram de pulpă fără os ar costa aproximativ 15 lei, adică mai puţin cu aproximativ 3 lei.
Un litru de lapte ar fi mai ieftin cu 67 de bani. Un kilogram de telemea cu preţul de 20 de lei ar fi mai ieftin cu 3 lei, iar un cofrag cu 10 ouă, cu un leu. Dacă tragem linie, la un coş de cumpărături pentru care am fi scos din portofel 60 de lei, ne-ar costa cu 10 lei mai puţin.
Reducerea taxei pe valoarea adăugată la 5% pentru alimentele de bază nu este eficientă, decât dacă se va aplica pe toata filiera produsului, spun specialiştii în domeniu.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, va încerca să-i convingă pe deputaţi să revizuiască legea privind aplicarea unei cote de TVA de 5% la alimentele de bază, deoarece măsura nu va ieftini alimentele, dar va pune în pericol cheltuielile bugetare.
Proiectul e la Camera Deputaţilor
Legea privind aplicarea unei cote reduse de TVA la alimentele de bază a fost adoptată în Parlament pe 19 octombrie 2010, dar preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii, care a fost respinsă m