Balonările şi indigestiile se previn cel mai eficient printr-o alimentaţie echilibrată, bogată în verdeţuri, dar şi cu ajutorul unor medicamente.
Fără enzime, nu ne-am putea bucura de niciuna dintre bunătăţile de pe masa de Sărbători şi nu numai, fiindcă digestia nu ar fi posibilă. „Enzimele sunt partea vie a celulelor noastre, fără de care nu poate exista viaţa", subliniază profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Fructele şi legumele refac rezervele
Rezerva de enzime a organismului este limitată, atrag atenţia specialiştii.
Înaintarea în vârstă, dar şi dieta modernă şi combinaţiile incorecte de alimente sunt factori care influenţează nivelul acestor substanţe şi ne predispun la tulburări digestive. De asemenea, unele afecţiuni, precum pancreatita cronică, împiedică eliberarea enzimelor digestive.
În mod normal, fructele şi legumele proaspete conţin suficiente enzime pentru a favoriza digestia. Dar cum dieta modernă este tot mai săracă în astfel de alimente, majoritatea ne confruntăm cu problema carenţelor enzimatice.
Dacă legumele şi fructele sunt gătite la peste 40 de grade Celsius, enzimele se inactivează, pentru că sunt cele mai sensibile la temperaturile înalte, explică specialiştii.
În plus, în cele mai multe cazuri, mesele de Sărbători încep, continuă şi se încheie cu băuturi alcoolice. „Alcoolul este unul dintre factorii importanţi care duc la dezechilibre ale enzimelor pancreatice, de exemplu. Acestea sunt implicate în digestia proteinelor şi mai ales a grăsimilor", precizează profesorul doctor Carol Stanciu, medic primar gastroenterolog la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi.
În pastile, de origine animală sau vegetală
Pentru a evita probleme precum indigestia şi balonarea, mai ales după mesele copioase de Sărbători,