La Bucharest Food Festival vizitatorii au putut gusta preparate franţuzeşti autentice, rezultatul a sute de ani de creativitate, dar şi de peformanţă culinară. Vinurile franţuzeşti sunt astăzi cele mai rafinate şi mai desăvârşite din întreaga lume. Brânzeturile franţuzeşti nu au nici ele nevoie de nici o prezentare. Cele cu mucegai, unele dintre ele păstrate în condiţii speciale, chiar şi patru ani, sunt adevărate hors d'oeuvre pentru dineurile pretenţioase.
David Huysman, reprezentantul unei firme franceze, având ca activitate de bază comercializarea produselor tradiţionale franţuzeşti în România, ne-a prezentat o adevărată lecţie de bun gust. Este adevărat că şi statul francez dă o mănă de ajutor, produsele tradiţionale bucurându-se de campanii de promovare. "Franţa este renumită în lume pentru produsele sale. Sunt cunoscute înclinaţiile francezilor pentru mâncarea bună şi, bineînţeles, guvernul francez ajută promovarea acestor produse cu atât mai mult cu cât hrana face parte din cultură."
Brânza... precum şampania
Francezii au o vorbă, atribuită lui Charles de Gaulle, care spune aşa: "În Franţa există tot atâtea sate câte sortimente de brânză". Bineînţeles că nu trebuie să ţinem cont de sensul propriu al afirmaţiei (ar fi cam greu să ne gândim că celor 6.000 de sate le-ar corespunde tot atâtea specialităţi!). "Sunt foarte mulţi profesionişti în arta culinară care valorifică tradiţia de sute de ani. Aici, la Bucureşti, sunt mulţi oameni care s-au mirat când le-am aşezat în faţă o brânză franţuzească veche de 4 ani. A trebuit să le explic că este o brânză păstrată în condiţii deosebite de aer şi umiditate... Există o tehnică de maturare a brânzei, se întoarce, periodic, pe toate părţile, precum sticlele de şampanie. Cred că majoritatea brânzeturilor franţuzeşti sunt foarte rafinate, elaborate, au arome şi gusturi complexe. " Cu ce ş