Studiile arată că doar jumătate din persoanele cu diabet zaharat respectă regimul alimentar stabilit de medicul nutriţionist, deşi acesta are un rol important în controlarea bolii.
Persoanele diagnosticate cu diabet pot ţine glicemia sub control dacă se hrănesc sănătos şi dacă fac mişcare, însă doar la recomandarea medicului.
Alimentaţia joacă un rol important, mai ales în cazul bolnavilor de diabet de tip 2, deoarece această formă a bolii este asociată, în cele mai multe cazuri, cu obezitatea. În ceea ce priveşte dieta bolnavului de diabet de tip 1, aceasta trebuie să fie diversificată, iar mesele stabilite astfel încât să nu interfereze cu orele la care se administrează insulina. Mai exact, un diabetic trebuie să mănânce cu două ore înainte de administrarea insulinei.
Alimentele cu amidon, permise
Deşi multă vreme medicii au recomandat diabeticilor să evite consumul de produse care conţin amidon, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că acestea nu influenţează nivelul glicemiei. Asta pentru că amidonul este un glucid care se absoarbe în timp.
Pâinea, cerealele, pastele făinoase şi cartofii sunt cele mai importante surse de amidon. Deşi sunt permise în dieta diabeticului, acesta are voie să mănânce doar două porţii de alimente cu amidon pe zi.
Nicio masă fără legume!
Legumele trebuie să predomine în alimentaţia diabeticului, deoarece au foarte puţine calorii şi furnizează energie organismului. Însă sunt indicate doar cele cu un indice glicemic scăzut, adică cele care eliberează lent glucidele în sânge. Astfel, nu este influenţat nivelul glicemiei.
Se pot consuma, fără restricţie, roşii, broccoli, varză, dovlecei, conopidă, castraveţi, ciuperci, ceapă şi usturoi. Legumele trebuie să fie gătite la oala cu abur, pentru a nu-şi pierde din cantitatea de vitamine şi de minerale. Iar la gătit se foloseşte doa