Pietrenii nu ţin cont de sfaturile medicilor care recomandă doar consumul ciupercilor din magazine.
Pieţele din oraş sunt populate de negustorii de sezon care vând hribii, ghebele sau bureţii cu garanţia cuvântului lor. Nu de puţine ori, cei care au cumpărat ciupercile de pe tarabe au ajuns pe paturile de spital. Ieri, patru persoane au fost aduse la camera de urgenţe cu intoxicaţie după ce au consumat ciuperci necomestibile.
Din bătrâni se spune...
Pietrenii care ieri se îngrămădeau la tarabe pentru câteva kilograme de bureţi, se laudă cu vaste cunoştinţe în diferenţierea ciupercilor. „Eu ştiu că trebuie să le pui la fiert cu un fir de pătrunjel verde, iar dacă acesta
nu-şi schimbă culoarea până la final, sunt bune de mâncat”, a explicat pietreanca Veronica Ioniţă.Unii au reuşit să se ferească la timp. „Am fost şi am cules chiar eu din pădure, dar când am ajuns acasă am observat că cele pe care le tăiam căpătau o culoare ciudată. Mai mult, după ce le-am pus la fiert, miroseau neplăcut şi le-am aruncat pe toate”, a povestit Neculai Apetrei.
Pentru foarte mulţi gurmanzi, papilele gustative sunt cele care dictează. „Ştiu de la mama să le prepar pe iarnă. Este o masă reuşită atunci când servesc musafirii cu gogoşari umpluţi cu hribi de la saramură. Nu am păţit niciodată nimic”, a spus Ionela Donciu, care nu se teme să cumpere ciupercile de la negustorii neautorizaţi.
Ciupercile de seră
sunt cele mai sigure
Specialiştii recomandă consumul ciupercilor din magazinele alimentare, care au fost controlate înainte de a ajunge la vânzare. „Multe metode prin care recunoşteam ciupercile comestibile nu mai sunt de actualitate. Soiurile se încrucişează în natură şi devin hibrizi. O intoxicaţie cu ciuperci poate fi fatală unui organism slab imunizat şi afectează în principal copiii“, a explicat Aneta Baluş, biolog.
Cum de