Dacă vă întrebaţi de ce vă alegeţi cu senzaţia de foame la scurt timp după ce ronţăiţi chips-uri, biscuiţi cu ciocolată şi alte nimicuri gustoase în faţa televizorului, citind o carte sau stând de vorbă cu prietenii, iată răspunsul: aditivii folosiţi pe scară industrială la procesarea alimentelor dau dependenţă. Altfel spus, cu cât mâncăm mai mult, cu atât mai mult simţim nevoia de porţii suplimentare.
Combinaţia de grăsimi, îndulcitori şi sare folosită în procesarea alimentelor este percepută de creier ca o senzaţie de plăcere. Savoarea hranei procesate antrenează un număr din ce în ce mai mare de neuroni, provocând un impuls puternic de a mânca tot mai mult. Aşa se explică de ce mâna noastră se întinde automat spre platoul cu dulciuri sau cu sărăţele, de unde cară ritmic spre gură bucăţică după bucăţică, până nu mai rămâne nici o firimitură. La fel se întâmplă şi cu felurile principale de mâncare, nu numai cu deserturile sau gustările, dacă preferăm să le luăm gata"fabricate" de pe raftul din magazin. Acestea sunt cât mai apetisante, dar înecate în conservanţi şi prezentate în ambalaje frumoase de-ţi iau ochii, astfel încât nici nu te mai uiţi la etichetele cu ingredienţi, care oricum sunt imprimate cu litere şi cifre meschine şi din care nu înţelegi mai nimic despre conţinut. Dar ăsta e un alt aspect, de "legalizare" comercială, ca să nu poată reproşa clientul că n-a ştiut ce cumpără.
Totuşi, în ciuda tuturor semnalelor de alarmă şi a îndemnurilor spre o hrană sănătoasă, preparată în bucătăria casei, din produse naturale, din ce în ce mai puţini dintre noi reuşesc să îşi vadă acest vis împlinit.
DEPENDENŢA ALIMENTARĂ
În schimb, studiile şi statisticile despre obezitate nu arată deloc bine şi anticipează cel puţin o triplare a numărului de persoane supraponderale şi obeze într-un viitor apropiat, în special în ţările cu