Potrivit unui studiu, preparatele din făină albă cresc riscul de diabet, iar cele preparate din făină integrală scad acest risc. Cerealele integrale sunt adevăraţi protectori ai
Potrivit unui studiu, preparatele din făină albă cresc riscul de diabet, iar cele preparate din făină integrală scad acest risc. Cerealele integrale sunt adevăraţi protectori ai organismului.
Două studii publicate de revista "American Journal of Clinical Nutrition" demonstrează importanţa cerealelor pentru sănătatea alimentaţiei. Este vorba, în primul rând, de cerealele integrale, care reduc riscul apariţiei diabetului de tip II (insulinoindependent) şi a bolilor cardiovasculare (infarct, atac vascular cerebral). Pe de altă parte, cercetările au relevat că, dimpotrivă, preparatele de panificaţie şi patiserie obişnuite din cereale rafinate (făină albă) cresc riscul apariţiei acestor boli.
O echipă de cercetători americani şi un grup de specialişti finlandezi au finalizat un studiu amplu care demonstrează că includerea în alimentaţia zilnică a cerealelor integrale are un efect protector asupra vaselor şi a inimii. Medicii americani de la Universitatea Harvard din Boston au urmărit regimul alimentar al unui lot de peste 86.000 de bărbaţi americani cu vârste cuprinse între 40 şi 84 de ani timp de peste cinci ani.
S-a descoperit astfel că aceia care consumă zilnic cereale complete la micul dejun au un risc cu 20 la sută mai mic de a se îmbolnăvi de o boală cardiovasculară faţă de cei care nu includ astfel de alimente în dieta zilnică. Spre deosebire de persoanele care consumă cereale integrale, cei care consumă produse din făinuri "rafinate" - făină albă - nu-şi reduc riscul de boală.
Pe de altă parte, o altă echipă de specialişti finlandezi, coordonată de dr. Jukka Montonen, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Helsinki, a studiat 2.286 de bărbaţi şi