Medicii se confruntă cu un val de intoxicații, sute de oameni prezentându-se, numai în ultima lună, la spital după ce au mâncat ciuperci și s-au simțit rău.
În cazul în care aţi consumat ciuperci toxice este foarte important să mergeţi de urgenţă la cel mai apropiat spital, există însă câteva măsuri salvatoare pe care le puteţi lua înainte să ajungeţi la medic.
Ciupercile otrăvitoare pot avea incubaţie scurtă (de la 15 minute până la 3 ore) sau incubaţie lungă (primele simptome apărând după un interval de 5 sau chiar 20 de ore după ce au fost consumate).
Cum deosebiţi ciupercile otrăvitoare de cele comestibile.
În cazul ciupercilor cu incubaţie scurtă simptomele sunt: transpiraţie abundentă, greţuri, furnicături ale extremităţilor, puls rar, pupilă mărită, agitaţie, dureri abdominale, respiraţie grea, lăcrimare, tremurături şi halucinaţii.
Intoxicaţia cu ciuperci cu incubaţie lungă este cea mai periculoasă, deoarece poate duce la deces. Semnele intoxicaţiei apar după ce toxinele s-au instalat deja şi au atacat organismul.
Bolnavul prezintă greţuri puternice, durere de cap, vărsături, iritaţii ale mucoasei digestive, colici abdominale, ficat mărit, icter (îngălbenirea pielii ce semnifică afectarea ficatului care devine incapabil să neutralizeze şi să elimine toxinele), deshidratare, afectarea rinichilor şi în final comă.
De ce ar trebui să lăsaţi ciupercile la soare înainte să le consumaţi
Din momentul în care simptomele descrise anterior au fost recunoscute trebuie să luaţi măsuri urgente.
,,Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să eliminaţi ciuperca din corp, deci trebuie să vă provocaţi vărsături şi să mergeţi de urgenţă la cel mai apropiat spital,” este sfatul medicului Cristian Oană.
Alte măsuri:
- indiferent de tipul intoxicaţiei, până la sosirea ambulanţei, se va administra pacientului cât mai multă