Directia de Sanatate Publica recomada populatiei, in mod deosebit femeilor insarcinate, sa evite consumul sarii fara iod, deoarece pot aparea efecte negative in dezvoltarea copilului. Conform Hotararii de Guvern nr. 769/1995, pentru consumul uman se comercializeaza numai sare iodata, insa pe piata exista si alte sortimente de sare, indeosebi cea extrafina, care nu are iod. Conform unui program de profilaxie a gusei endemice (afectiune a glandei tiroide cauzata de lipsa iodului din alimentatie), in cursul acestui an, legislatia romaneasca va fi adaptata celei internationale. "Mai exact, in industria alimentara va trebui sa se treaca la iodarea alimentelor. In tarile din Uniunea Europeana se procedeaza la iodarea fainii sau a painii si de aceea se are in vedere alinierea la standardele occidentale, in ideea prevenirii inmultirii cazurilor de xgusax, foarte frecvente in tara noastra si mai ales in zona Moldovei. Se impune profilaxia la gravide si copilul mic, categoriile de populatie cele mai afectate", ne-a spus dr. Cornelia Teodorescu, seful Corpului Inspectorilor de Stat.
Specialistii recomanda ca si sarea folosita pentru consumul animalelor sa fie tot iodata deoarece acest compus se transmite mai departe in laptele sau carnea consumata. Sarea neiodata poate fi folosita doar la conserve si muraturi deoarece aceea care contine iod nu asigura o conservare corespunzatoare.
Cristian DONOSE
Directia de Sanatate Publica recomada populatiei, in mod deosebit femeilor insarcinate, sa evite consumul sarii fara iod, deoarece pot aparea efecte negative in dezvoltarea copilului. Conform Hotararii de Guvern nr. 769/1995, pentru consumul uman se comercializeaza numai sare iodata, insa pe piata exista si alte sortimente de sare, indeosebi cea extrafina, care nu are iod. Conform unui program de profilaxie a gusei endemice (afectiune a glandei tiroide c