Peste 4000 de porci sunt sacrificaţi lunar în Vrancea, atât pentru pregătirea preparatelor din carne cât şi pentru comercializarea directă către populaţie a cărnii. Anul acesta, crescătorii mici pot intra şi ei pe piaţă pentru a vinde direct consumatorilor, cu condiţia să îşi sacrifice animalele în abatoare autorizate sanitar veterinar şi să aibă toate avizele de la medicul veterinar. Obţinerea autorizaţiilor e de lungă durată, dar toate etapele sunt absolut necesare pentru a fi siguri că porcii sacrificaţi sunt sănătoşi şi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor.
Prima dată, proprietarul trebuie să deţină certificat sanitar veterinar pentru porcii destinaţi sacrificării, de la medicul veterinar de circumscripţie. „Mişcarea suinelor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele, la mişcarea din exploataţia de origine, sunt însoţite de certificatul de sănătate, formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar sau numai dacă proprietarul de animale completează în târg şi prezintă medicului veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil de activitatea sanitară veterinară a târgului de animale, documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar”, se arată într-un comunicat al reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Anul acesta, cele trei abatoare din Vrancea autorizate sanitar veterinar pot sacrifica porcii, chiar dacă nu au fost incluse în sistemul canalizat.
Micii proprietari trebuie să transporte animalele la abator doar în mijloace de transport autorizate sanitar veterinar. Dacă distanţa până la abator este mai mică de 50 de kilometri, atunci transportul se poate face şi în mijloace de transport proprii.
În 2012, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare au impus condiţii dure privi