Familia Frătean din Ceanu Mic vinde produse lactate în Piaţa Mihai Viteazu de peste 20 de ani. Înainte de sărbători, clienţii fideli se înscriu pe liste, pentru a se asigura că vor avea la masă telemea proaspătă.
Născută în Turda, Dana Frătean (43 de ani) s-a mutat în Ceanu Mic în urmă cu peste 20 de ani, când s-a căsătorit cu Nicolaie Frătean (46 de ani). Deşi la început i-a fost destul de greu să se obişnuiască la ţară, ea se ocupă, acum, de afacerea cu produse lactate a familiei, pe care de trei ani nu le mai vinde la tarabă, ca soacra ei, ci într-un magazin de desfacere numit Danalact, deschis în Piaţa Mihai Viteazul (Complexul Leu). Iar dacă în urmă cu 20 de ani, când a intrat ea în familie, Frătenii aveau la Cean 30-40 de oi, acum au 500 şi cam tot pe atâţia miei. Un singur lucru a rămas, însă, neschimbat: reţeta după care sunt preperate produsele.
Caşul de dimineaţă şi cel de seară
Fekete Andras, un bătrân simpatic ce glumeşte când îl întrebi de vârsta pe care o are, vine de cel puţin două ori pe lună la Danalact să-şi cumpere câte-o bucată de caş. „Bunicul meu o avut stână, iar caşul ăsta îi exact ca ăla pe care ni-l aducea el“, spune bătrânul. „Nu punem altceva în caş decât lapte – nepasteurizat – şi cheag, pe care-l cumpărăm de la farmaciile veterinare“, explică Dană. La ea în magazinul totul e pe gustat, iar unele produse – brânza Făgăraş, de exemplu - se prepară pe loc, sub ochii clientului, din brânză proaspătă de vacă şi smântână neîngroşată cu făină. De trei ani, de când s-a deschis magazinul, Waldhuter Ingrid nu îşi mai cumpără urdă de altundeva. „E cea mai bună pentru clătite“, argumentează ea. În această perioadă, clineţii fideli au început déjà să se înscrie pe lista de produse proaspete de Paşti. „Întodeauna înainte de sărbători cererea de telemea şi caş e mai mare, şi ca să nu rămână fără, mă anunţă din timp ce anume d