În zona Cislăului veţi regăsi o copie în miniatură a României. Într-o singură zi, călătorul poate face un salt între câmpie şi munte, între tradiţional şi modern.
La doar 40 de kilometri de Buzău, pe valea râului cu acelaşi nume, există o lume pe care puţini o cunosc. E un spaţiu fascinant, în care natura sălbatică se îmbină cu frânturi de modernitate. Valea Chojdului, Cislău, Colţi, Penteleu, Varlaam, Bozioru, Pănătău, Gura Teghii sunt câteva locuri din zonă pe care după ce le vezi te întorci acasă cu sufletul împăcat.
La trap, pe Valea Chiojdului
Mai întâi trebuie să ajungi la ajungi la Cislău, la 40 de kilometri de oraşul Buzău. E un sat de gospodari, cu tradiţii adânci, unde găseşti şi o herghelie de cai lipiţani. O oră de călărie costă cinci euro. Dacă vrei doar să admiri caii, taxa e de numai un euro.
Citiţi şi:
GALERIE FOTO Colţ de rai: Lunca, minidelta pustiului dobrogean
VIDEO Colţ de rai: Cheile Sohodolului, canionul din Gorj
De aici, faci la stânga pe sălbatica vale a Chiojdului (15 kilometri), spre Calvini, Cătina şi apoi spre Chiojdu - o lume aparte. Oamenii locului îşi întâmpină întotdeauna oaspeţii cu un păhărel de tărie înainte de masă.
Peisajele par desprinse din poveşti. Cei care vor să descopere aerul curat şi frumuseţea zonei ar face bine să renunţe la maşină şi să meargă cu căruţele sătenilor. Costă 15 lei pe oră, iar cum în căruţă pot urca 4-5 turişti, plimbarea face cam 3 lei de persoană, o nimica toată.
La întoarcere, prezentarea bucatelor alese de gazdele pensiunilor agroturistice este o lege nescrisă. Mielul haiducesc la groapă, iedul la ceaun, raţa leşească pe varză şi produsele mocăneşti iuţi, combinate cu ţuică de Chiojdu, fac deliciul vizitatorilor gurmanzi.
Odaia cu fân
După o cină regească preparată după reţete haiduceşti, cei care vor să se