Pe site-urile de anunţuri au apărut deja primele anunţuri că se vând porci pentru sărbătorile de iarnă. Ţăranii din judeţul Cluj vând, în viu, porcul cu 10 lei kilogramul, iar dacă orăşeanul îl vrea tăiat şi adus acasă, trebuie să scoată vreo 50 de lei în plus din buzunar. Preţurile sunt negociabile în funcţie de câţi porci se cumpără şi cât de departe este acel sat de oraşul cumpărătorului.
Primii ţărani din judeţul Cluj care au postat anunţuri că-şi vând porcii din bătătură sunt din comunele Căşeiu, Unguraş, Beliş, Gilău, dar şi din oraşe precum Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii.
Oamenii spun că vând porci în viu la 10 lei kilogramul, la un preţ asemănător cu cel din târgurile de animale din satele judeţului.
„Am opt bucăţi în bătătură care au între 90 şi 110 kilograme. Doi porci am dat dat duminică la cineva de la Dej. Dacă lumea îmi cere porci tăiaţi, atunci taxez şi manopera care e undeva de 50 de lei pentru tăierea şi tranşarea în bucăţi mai mari a porcului“, zice un sătean din comuna Unguraş care şi-a postat anunţ pe un site că vinde porci şi nu vrea să-şi dea numele.
Cu alte cuvinte, un porc crescut la ţară, hrănit cu porumb, iarbă şi bostani, cu o greutate de 110 kilograme, tăiat costă 1.150 de lei.
Sacrificat, plus tranşat, 100 lei
Un clujean care stă la marginea oraşului, în partea spre comuna Baciu, spune că anul ăsta e al treilea când îşi vinde porcii pe internet. A avut 13 porci, dar a vândut deja 7 dintre ei.
„Am deja clienţi fideli, oameni care cumpără de la mine. Porcii sunt crescuţi cu porumb, buruieni, nu cu tărâţe şi zer. Ecologici. Lumea care a cumpărat de la mine a fost mulţumită“, zice Dan Muntean Adrian din Cluj-Napoca.
Bărbatul mai specifică în anunţ că oferă şi spaţiu de sacrificare în gospodăria lui. Însă nu-l sacrifică el pentru că, zice clujeanul, îl doare prea tare spatele. Are însă o cuno