CE BEM, CE MÅNCÅM
Produsul conţine 2,15% afine, restul sunt chimicale
Sucul de afine are o pondere atât de mică în această băutură încât a fost nevoie de trei coloranţi chimici pentru a crea un aspect specific acestor fructe.
• Alimente novatoare pe piaţa din UE
CE BEM, CE MÅNCÅM
Produsul conţine 2,15% afine, restul sunt chimicale
Sucul de afine are o pondere atât de mică în această băutură încât a fost nevoie de trei coloranţi chimici pentru a crea un aspect specific acestor fructe.
Băutura fermentată nedistilată, liniştită, din zaharuri cu îndulcitor şi aromă de afine "Flora afine" are o tărie alcoolică de 15% vol. Pe etichetă sunt înscrise următoarele: "băutură fermentată nedistilată liniştită din zaharuri, afine 2%, suc de afine min. 0,15%, arome, acidifiant: acid citric E 330, îndulcitor: aspartam (conţine o sursă de fenilalanină) E 951, conservant: sorbat de potasiu E 202, coloranţi: caramel E 150, azorubin E 122, indigotin E 132".
ANALIZÅ. "Flora" este o băutură alcoolică fermentată, liniştită, obţinută din zaharuri fermentabile cu drojdii speciale, înalt acooligene cu tărie alcoolică de 15% vol., cu adaos de afine 2%, suc de afine 0,15%, arome. Toate acestea au fost amestecate cu aditivi alimentari din categoria acidifianţilor – E 330, îndulcitorilor – E 951, conservanţilor – E 202 şi coloranţilor – E 150, E 122 şi E 132.
În prezenţa alcoolului, aditivii alimentari devin şi mai toxici, trage un semnal de alarmă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Astfel, edulcoranţii artificiali de tipul aspartamului determină înrăutăţirea metabolizării alcoolului de către ficat. Produşii rezultaţi sunt extrem de neuroto-xici, determinând îmbătarea mult mai rapidă.
Coloranţii azoici de sinteză E 122 şi E 132