„B”-urile, care se găsesc în carnea roşie, dar şi vitaminele din lactate, sunt esenţiale pentru buna funcţionare a neuronilor. Sursa: Hepta
Cel mai compex organ din corp, creierul, funcţionează mult mai bine atunci când este „aprovizionat” cu anumite vitamine şi minerale. Esenţiale pentru integritatea neuronilor sunt vitaminele din grupul B, cum ar fi B12 şi B9 (acidul folic).
Numeroase studii făcute de-a lungul timpului au arătat că importante sunt şi vitaminele din produsele lactate (A, C, E), care, pe lângă perfomanţa cognitivă, scad şi riscul apariţiei unor boli precum demenţa. Suplimentările cu vitamine şi minerale nu se recomandă atunci când alimentaţia este echilibrată, ci doar la categorii speciale cum sunt bătrânii ori copiii cu boli cronice.
Legume, vegetale, lactate şi carne
Principalele vitamine le aduc în organism legumele şi vegetale. „Pentru formarea sângelui sunt esenţiale acidul folic şi vitamina B12, care se găsesc în carnea roşie. Excelente sunt şi lactatele, bogate în vitaminele A, D, E, K. Acestea sunt liposolubile în membrana celulară”, explică modul în care vitaminele ajută buna funcţionare a creierului medicul Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Specialistul spune că atunci când alimentaţia este echilibrată, suplimentarea cu vitamine şi minerale nu se impune. „Acestea pot fi adjuvante la anumite categorii de persoane. Spre exemplu, la bătrâni pot ameliora carenţe nutriţionale care apar din cauza faptului că aceştia reduc din cantitatea de mâncare. La copii, care sunt în creştere, sunt utile vitamina D şi calciul, mai ales în sezonul rece”, mai spune medicul Radu Braga. La cei cu boli cronice, cum ar fi talasemia minoră, chiar se recomandă suplimentarea cu vitamine pentru buna funcţionare a organismului. @N_