ROMANIA CULINARA / MOECIU, JUDETUL BRASOV Cum ar fi sa intrati intr-o pensiune din Moeciu si pe masa sa va fie puse cateva preparate traditionale din Bosnia? Raspunsul nu poate fi decat unul singur: gustos!
Bucataria fara diversitate e greu de imaginat. Dar daca vorbim despre o diversitate culturala, atunci ea poate da nastere la bucate apetisante si interesante. Ce-ati zice de o combinatie intre gastronomia romaneasca si cea bosniaca?
De acasa, din Bosnia Undeva in Moeciu, familia Sandu si-a deschis o pensiune. Meniul poate parea obisnuit. Cine nu stie ce gust si ce culoare are zacusca? Vi se poate parea ceva comun. Dar dupa ce veti gusta veti observa ca, pe langa ingredientele pe care noi le punem de obicei, mai exista si cateva mici surprize. Zacusca pe care Fatima Sandu o prepara este mult mai simpla decat cea cu care suntem noi obisnuiti. Ingredientele principale sunt ardeii capia, vinetele si usturoiul. Sufleul de cascaval este unul dintre preparatele care ii alina Fatimei dorul de casa atunci cand il prepara clientilor care ii trec pragul. A mai adus de acasa si o prajitura cu nuci, migdale si alune. Dar cum de ani buni Romania a devenit a doua ei casa, in bucataria ei se pregatesc foarte multe preparate traditionale romanesti. A prins si ea gustul afumaturilor, al branzeturilor de oaie, al berbecutului la protap. Si cum bucatele traditionale din zona Moeciu se potrivesc foarte bine cu muraturi puse cu grija de cu toamna, Fatima are grija ca in camara ei sa stea frumos aranjate zeci de borcane cu tot felul de legume puse la acrit. Pe langa obisnuitii castraveti, gazda noastra mai mureaza si conopida si morcovi, pe care le asaza in borcane cu arta, dandu-le si un aspect original.
Bucatarie combinata Si cum apele din zona sunt tocmai bune pentru pescuit, la pensiunea din Moeciu pastravii sunt un adevarat deliciu culinar. Pentru cei care prefer