Anul acesta, Postul Paştelui ţine în frâu o piaţă alimentară mai agitată ca oricând.
Boala vacii nebune a fost prima epidemie care a făcut vraişte piaţa alimentară europeană din 1990 încoace. Cu exact 17 ani în urmă, Comitetul Veterinarilor din Uniunea Europeană interzicea exportul de carne de vită din Marea Britanie, de teama encefalitei spongiforme bovine sau, aşa cum a rămas în istorie, boala vacii nebune. Milioane de patrupede au fost sacrificate atunci, sub temerea că maladia s-ar transmite şi la om, câteva zeci de decese fiind puse în legătură cu consumul de carne. După un timp, vaca s-a însănătoşit, dar s-au îmbolnăvit păsările. Sub ameninţarea gripei aviare, un adevărat masacru s-a dezlănţuit prin fermele şi gospodăriile europene, inclusiv cele româneşti, la începutul deceniului trecut. Fotografia bătrânei care plânge în poartă după cele câteva orătănii luate de un comando de salopete albe a rămas imaginea antologică a acelor vremuri. Din când în când se mai descoperă pe ici pe colo câte o barză, două, moarte şi localnicii intră pe loc în panică. Eutanasierile în masă au continuat sporadic până în zilele noastre, fiind dublate în unele cazuri de scandaluri iscate după analize mai precise care infirmau verdictul iniţial de zonă contaminată. Aşa s-a întâmplat şi la Codlea-Braşov, unde proprietarii fermelor decimate aiurea în 2006 au obţinut, după ani de procese, despăgubiri plătite, ca de obicei, din bani publici.
Între timp a mai apărut o nenorocire: gripa porcină. Numărul victimelor umane atribuite acestei maladii este mai mare, dar slavă Domnului că n-a fost nevoie şi de masacrarea suinelor, altfel în România ar mai fi izbucnit o revoluţie înainte de Crăciun. Infecţia se transmite de la om la om, numai la Iaşi fiind înregistrate două decese luna aceasta, din 44 de cazuri de îmbolnăvire de la începutul anului.
În schimb, “epidemia”