•Romanii nu stiu sa manance •Stefan Magheysi este maestru bucatar la restaurantul Hotelului Unirea •In 36 de ani de experienta, el a gatit peste 50 de vagoane de mancare
Majoritatea romanilor inca nu au o educatie alimentara si mananca anapoda, este de parere maestrul in arta culinara Stefan Magheysi, care conduce restaurantul Hotelului Unirea din Iasi. "Cei mai multi dintre romani gatesc acasa, pentru ca nu isi permit sa iasa in oras la masa, insa obiceiurile lor culinare trebuie educate", este de parere maestrul. Cea mai mare eroare alimentara a romanilor este ca mananca mult, iar aceasta nu face decat sa le distruga sanatatea. "Romanii prefera sa inghita cantitati industriale din alimente preparate acasa, fara sa stie care sunt calitatile sau defectele acestora, si fara sa stie daca acestea le fac bine sau nu. Romanii mananca in nestire cate doua-trei farfurii de ciorba, plus alte alimente, apoi se vaita ca se simt rau dupa ce s-au ridicat de la masa. Senzatia de satietate apare, insa, abia la 10-15 minute dupa ce ai terminat de mancat, asa ca poti sa stai la masa cate o ora si sa nu te simti satul", este de parere maestrul. Acesta a relatat ca, la un dineu festiv, care a avut loc in Belgia, un roman ar fi dat din umeri si ar fi crezut ca gazdele sunt niste zgarie-branza. "Portiile erau cam la o treime din cele practicate in tara noastra, iar alimentele aveau in compozitie foarte multe legume. Erau alimente usoare si sanatoase, cu care noi nu suntem inca obisnuiti: muschi de vaca marinat, peste cu spanac, muschi de vaca in foietaj, etc. De exemplu, o portie de inghetata avea 75 de grame, fata de minimum 250 de grame cat se practica aici, toata painea a fost compusa dintr-o singura chifla de 30 de grame (o paine obisnuita are 400 de grame), iar garnitura de cartofi a constat in doar doua felii de cartof copt in coaja. La noi, garnitura de cartofi